Zadelpijn

94 % van alle fietsers heeft problemen bij het fietsen, daarvan heeft 64 % problemen met het zadel. Een schoen moet passen - een zadel ook, wanneer een zadel niet past ontstaat er ongezonde druk, met andere woorden zadelpijn!

Zadelpijn

De Popometer

SQlab heeft als eerste fabrikant van zadels een methode ontwikkeld om de afstand tussen de zitbotjes van het bekken te kunnen meten, de Popometing. Door deze meting kan de optimale zadelbreedte berekend worden.

​​​​​​​
De Popometer ontwikkeld door XXPO en SQ Lab maakt het mogelijk om door middel van een afdruk van de zitbeenderen, de juiste en dus gezonde zithouding met laser op een zadel te projecteren. Op deze manier is het relatief gemakkelijk om met één blik vast te stellen of een zadel bij de anatomie van de fietser past of niet.

Hoe werkt het?

Voor de meting gaat u op de Popometer-stoel met druk-board zitten. Hierdoor worden de zitbeenderen duidelijk op het druk-board zichtbaar (kleding kan bij de meting aangehouden worden). De afdrukken van de zitbeenderen worden met een stift gemarkeerd en op de lasermodule geplaatst. Met de lasermodule worden nu de drukpunten gefixeerd. Met behulp van het sjabloon kan nu de afstand tussen de zitbeenderen bepaald worden om vervolgens op het zadel geprojecteerd te worden. De maten kunnen nu gemakkelijk worden afgelezen waarna deze in een zadel-advies-softwareprogramma ingevoerd zullen worden, na het beantwoorden van een aantal vragen m.b.t. tot het gebruik van de fiets en eventuele actuele klachten, volgt verdere advisering.

Unsplash